Pages

Subscribe:

28 Ağustos 2012 Salı

Sağlıklı Oruç Tutmak İçin

Ramazan Sofraları
Uzmanlar, Ramazan ayında sağlıklı bir şekilde oruç tutmak için özellikle meyve ve sebze yemeyi, iftarda suya çok fazla yüklenmemeyi, iftar ve sahur sofralarında bulgur pilavına mümkün olduğunca yer vermeyi ve bol bol yürüyüş yapmayı tavsiye ediyor…

Diyet ve Beslenme Uzmanı Hilal Acar, Ramazan ayında oruç tutanların,  iftar ve sahur öğünlerini  3-4 öğüne yaymasının sindirim sisteminin düzenli çalışması açısından önemli olduğunu vurguladı.


Diyetisyen Hilal Acar, "Sahur ile iftar arasındaki uzun zaman dilimi nedeni ile iftarda ağır yemeklerle bir anda yükleme yapmak midede yanma, gaz, bulantı, kabızlık gibi pek çok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Bu problemleri en aza indirmek için iftarımızı iftariyeliklerle ve yağdan fakir bir çorbayla açıp 15 dakika kadar mideyi dinlendirip sonra ana yemeğe geçmek fayda sağlar” dedi.


İftardan sonra yürüyüş yapın

 
Sağlıklı yaşamın temeli olan egzersizin Ramazan'da daha çok önem kazandığını ifade eden Acar "Uzun süreli açlıklar sonunda yavaşlayan metabolizma hızımız ve tüketilen kalorisi yüksek Hamur işi, yağlı et ürünleri ve tatlılar kilo almayı kolaylaştırır. İftar sonrası yapacağımız yürüyüşler hem sindirim problemlerini azaltır, hem de metabolizma hızını düzenleyerek kilo almayı engeller.' açıklamasında bulundu.


Bulgur pilavını unutmayın

 
Ramazan'da sebze-meyve grubu ihmal edilip, et ürünleri, hamur işleri, tatlılar, pilav-makarna gibi yiyeceklerin daha çok tüketildiğini söyleyen Hilal Acar, şöyle devam etti:
"Pirinç pilavı, makarna yerine bulgur pilavı gibi posası yüksek besinler tercih edilmeli. Daha hafif ve sağlıklı olması için yemekler, kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara, buğulama veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız