Pages

Subscribe:

31 Ağustos 2012 Cuma

Pirinç Salatası Tarifi

      MALZEMELER
  • 1 su bardağı pirinç
  • 2 su bardağı su
  • dereotu
  • maydanoz
  • bezelye
  • havuç
  • tuz
  • limon suyu
  • 2 kaşık zeytinyağı 
  • YAPILIŞI
  Pilavı verilen ölçü ile pişirin ve soğutun. Havucu rendeleyin, dereotu ve maydanozu doğrayıp, haşlanmış bezelyeleri ekleyin. Son olarak tuz limon ve zeytinyağı ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.

Kabak Kalye Tarifi

MALZEMELER
4 tane kabak
1 tane iri soğan
2 diş sarmısak
2 tane domates (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı şeker
3-4 dal dereotu
1,5 su bardağı su
Tuz, zeytinyağı, kuru nane
 YAPILIŞI
 Bir tencereye zeytinyağını, küp doğradığımız soğanı ve sarımsağı ilave edelim ve soteleyelim. Üzerine domates rendesini katıp, birkaç dakika pişirelim.Üzerine uzunlamasına kestiğimiz kabakları ilave edip, bir iki karıştırıp ayıklanıp yıkanmış pirinci ilave edelim. Daha sonra  tuzu, şekeri ve suyunu ayarlayıp kısık ateşte  karıştırmadan yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım. Pirinçler uzayınca ve kabak yumuşayınca ocaktan alalım. Servise sunarken ince kıydığımız dereotunu ve kuru naneyi serpelim. Afiyet olsun.

Avcı Böreği Tarifi

MALZEMELER
4 adet yufka
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı su

İçi için gerekli malzeme:
250 gr kıyma
İsteğe göre 1 adet soğan
1 kahve fincanı köftelik bulgur ve 1 fincan su
yarım çay bardağı ceviz
7 dal maydonoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, karabiber, pulbiber

Üzeri İçin:
1 su bardağı kadar galeta unu
1 yumurta 

1 çay bardağı su
YAPILIŞI
Kıymayı suyunu bırakıp çekene kadar kavurun.Daha sonra tereyağı, zeytinyağı, salça, tuz ve rendelenmiş soğanı da ilave edip bir miktar kavurun. Bulguru ve suyu ilave edip kavurmaya devam edin.Sonra cevizi ve baharatları ilave edin 1-2 dakika kavurup ocağı kapatın.Yumurta, sıvı yağ ve suyu bir kasede çırpın. Yufkanın birini serin, çırpılmış yumurtalı harçtan yufkanın üzerine bir fırça yardımıyla sürün. İkinci yufkayı da diğer yufkanın üzerine serip harçtan bir miktar daha sürün. İki kat olan yufkayı 8 eşit parçaya bölün. İç malzemeden yufkanın geniş tarafına paylaştırıp iki ucunu içe kapatıp sarın .Diğer iki yufkayı da aynı şekilde hazırlayın. Bütün börekleri bu şekilde sarıp önce çırpılmış yumurta ve su karışımına daha sonra da galeta ununa bulayıp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Laz Böreği Tarifi

MALZEMELER
1 yumurta
1,5 su bardağı süt 
1 çay bardağı sıvıyağ
1/2 paket kabartma tozu
Un
Krema malzemeleri:
4 kilogram süt
5  yumurta
2 çay bardağı şeker
1 çay bardağı un
Şerbetin malzemeleri:
3 yemek kaşığı toz şeker
2-3 kaşık su

1 yemek tereyağı
2 kaşık yoğurt
Hamurun yapılışı
Yufkanın malzemelerini bir kaba alıp, kulak memesi kıvamında hamur elde edin. Yoğurulan hamuru 8 parçaya bölün.her bir parçayı baklava hamuru kadar ince açın.
Kremanın yapılışı:
Malzemeleri bir tencereye alıp orta hararetli ocakta pişirin.
Kaynamaya başlayınca alın.

YAPILIŞI
Her bir yufkanın arasına tereyağ sürerek dört yufkayı tepsiye yerleştirin.
Kenarından sarkan yufkaları tepsinin içine toplamayın. 4 yufkayı yerleştirip üzerine ılıyan kremayı dökün. Muhallebinin üzerine bir kaşık toz şeker ve 2 kaşık yoğurdu karıştırıp gezdirin.Kalan 4 tane yufkayı da aralarına tereyağ gezdirip teker teker koyun. Son olarak tepsinin üzerine kalan tereyağını da gezdirelim. Önceden ısıtılmış fırında (180 derece) 45 dk. pişirin sonra fırını kapatıp 5 yada 10 dakika kadar fırından çıkarmayın. Şerbetini de pişirip, ılıtın.Fırından çıkan böreğin üzerine dökün. Afiyet olsun.

Pastane Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  • 3 yumurta (1 y.sarısı kurabiyelerin üzerine ayrılacak)
  • 125 gr. margarin
  • 2 kahve fincanı yoğurt
  • 2 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 kaşık şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • yarım limon suyu
  • aldığı kadar un

YAPILIŞI
Bir kaba 2 yumurta + 1 yumurtanın akı konulur. Üzerine diğer malzemeler eklenir ve azar azar elenmiş un ilave edilip yoğrulur. Hafif ele yapışan bir kıvamda hamur elde edince, elle şekil verilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2-3 cm. aralıklarla dizilir. Üzerine yumurta sarısı ve bir kaşık sıvıyağ karışımı sürülür ve susam serpilerek, 180 derece önceden ısıtılmış fırında  kızarana kadar pişirilir.

Deniz Börülcesi Salatası Tarifi

      MALZEMELER
  • 7 demet deniz börülcesi
  • 5-6 adet brüksel lahanası
  • 5-6 adet kiraz domatesi
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 kaşık sıvıyağ
  • 1 kaşık üzüm sirkesi
  YAPILIŞI
Deniz börülcelerini iyice yıkayıp süzün sonra, düdüklü tencerede 5 dakika haşlayın. Musluğun altında 2 dakika yıkayın ve iyice süzdürün. Saplarından tutup kendinize doğru çekerek etli yaprak şeklindeki yenen  kısımlarını ayırın ve tabağa alın 10 dakika dinlendirin.
sosun yapılışı:
  • sarımsakları kaseye alıp tuzla ovun.
  • içine sıvıyağ ve üzüm sirkesini ekleyip  karıştırın
  • deniz börülcelerinin üstüne alın ve harmanlayın
  • son olarak brüksel lahanası ve domatesleri dilimleyerek salatanızı süsleyin ve servis yapın. ( arzu edenler üzerine yoğurt ve yağda kızdırılmış kırmızı pul biberle servis yapabilir )

Şam Kurabiyesi Tarifi

     MALZEMELER
  •  3-4 adet yumurta
  • 250 gr. yumuşak margarin (oda sıcaklığında)
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 portakal suyu ve rendesi
  • 3 yemek kaşığı yoğurt (ılık)
  • 1 paket kabartma tozu veya 1 tatlı kaşığı karbonat
  • Aldığı kadar un     
YAPILIŞI
Bir kapta yumurta, yoğurt, yağ, şeker,  portakal suyu ve rendesi iyice karıştırılır. Karbonat ve  elenmiş un ilave edilip yumuşak bir hamur elde edilir. Yağlı kağıt serili tepsiye, iri yuvarlaklar alınıp + şekli verilen ve toz şeker serpilen kurabiyeler aralıklı olarak dizilir.( hamur elinize yapışmasın diye elinizi önce suya batırın ) Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.

Kokostar Kurabiye Tarifi

MALZEMELER
1 kahve fincanı kakao
2 yumurta (birinin akı iç malzemesine)
250 gram oda sıcaklığında margarin
2 kahve fincanı pudra şekeri
1 kabartma tozu
1 vanilya
Aldığı kadar un
 İçine:
2 çay bardağı hindistan cevizi
2 çay bardağı purda şekeri
1 yumurtanın akı (hamur malzemesinden alınacak)
Üst Süsleme İçin:
1 yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı şeker
1 çay bardağı süt (birazı su olursa parlaklık verir)
YAPILIŞI
Un hariç tüm hamur malzemesinibir kaba alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Ayrı bir kapta hindistan cevizi, yumurta akı ve şekeri karıştırın. Hamurdan küçük parçalar kopartarak yuvarlayın ve mümkün olduğunca ince olmasını sağlayarak içini açın. Daha sonra iç malzemeden koyarak hamuru kapatın. Kapalı yeri alta gelecek biçimde yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Fazla basık olmamasına özen gösterin. Yuvarlak olması önemli. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında kurabiyeleri pişirin. Üst süsleme malzemelerini karıştırarak pişirin ve soğumaya bırakın. Soğuyan kurabiyelerin üzerini soğuyan üst süsleme malzemesi ile süsleyin. (ucu sivri sıkma torbası ya da kalın bir poşetin uç kısmına küçük bir delik açıp yapabilirsiniz)

Paşa Lokumu Tarifi

MALZEMELER
4 yumurta
1,5 çay bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 su bardağından 1 kaşık fazla un
Krema için :
2.5 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 kaşık un
1 çay bardağı şeker
Hindistan cevizi
2 su bardağı soğuk süt (ıslatmak için)
  YAPILIŞI
Krema malzemelerini küçük bir tencerede karıştırıp, iyice koyulaşıp kaynayana kadar ocakta kısık ateşte pişiriyoruz. Krema piştikten sonra bir kenara alıp soğumasını bekliyoruz. Bu sırada ara sıra karıştırıyoruz. Diğer taraftan şeker ve yumurtayı köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Un ve kabartma tozunu ekleyip, kek hamurunu elde ediyoruz. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip üzerine hamuru incecik bir şekilde yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üzeri pembeleşene kadar pişiriyoruz. Kek pişerken fırının kapağını açmayın ya da kürdan batırmayın. Kek pişer pişmez fırından çıkarıp uzunlamasına ikiye kesiyoruz. Daha sonra kek soğumadan hemen rulo şeklinde sarıyoruz. Sonrasında iyice soğuyan ve koyulaşan kremamızı rolu haline gelen keki açıp ortasına sürüyoruz ve tekrar sarıyoruz. Böylece içleri kremalı iki adet rulo elde etmiş oluyoruz. Bu ruloları yaklaşık 2 cm genişliğinde kesiyoruz. Önce süte batırıp ardından her tarafını hindistan cevizine bulayıp  servis tepsisine diziyoruz. Afiyet olsun.

Tatlı Pastane Kurabiyesi Tarifi

MALZEMELER
2 çay bardağı pudra şekeri,
1 paket margarin,
4 yumurta,
4 su bardağı un,
süslemek için; bitter çikolata, hindistan cevizi, antep fıstığı ya da marmelat
YAPILIŞI
Oda sıcaklığındaki marganimizi karıştırma kabımızın içersine alıp üzerine, pudra şekerini ilave edip mikserle çırpıyoruz. Üzerine birer birer yumurta kırıyoruz. Yumurtaların hepsini birden kırmıyoruz, işlem bittikten sonra mikserle çırpma işlemini bitiriyoruz. Üzerine 4 su bardağı unu ilave edip, kaşıkla karıştırıyoruz. Karışımı şanti torbasına koyup yağlı tepsiye yada yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye istediğimiz şekli vererek diziyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzeri hafif kızarana kadar pişiriyoruz. (çok fazla kızarmayacak kurabiyelerimiz beyaz olacak )
Fırından çıkardığımız kurabiyelerimizi, benmari usulü erittiğimiz (sıcak su dolu kabın üzerine bitter çikolatalarımızın olduğu kabı yerleştirip eritiyoruz) çikolatamıza kurabiyenin bir ucuna batırıp,daha sonrada hindistan cevize buluyoruz. Bu şekilde kurabiyelerimiz bitene kadar devam ediyoruz. Arzu edenler antep fıstığı ya da evdeki herhangi bir marmelata batırıp yapabilir. Afiyet olsun.

Paskalya Çöreği Tarifi


MALZEMELER
3-4 adet yumurta,
5 su bardağı un,
1,5  çay bardağı pudra şekeri,
3-4 yemek kaşığı mahlep,
2 tatlı kaşığı yaş maya,
1 çay bardağı süt,
3 yemek kaşığı fındık içi 
Tuz
1 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI 
Derin bir kaba ılık süt ve yaş mayayı koyup karıştırın. Sora sırayla şeker, yağ, yumurta, mahlep ve bir tutam tuz atın. Unu yavaş yavaş karıştırarak yumuşak bir hamur yapın. Üstünü örtüp 30-45 dk bekletin. Hamur kabarınca 9 eşit parçaya bölün, her parçaya çubuk şeklini verin.Çubuklardan üçünü saç örgü yapın. Yağlanmış tepsiye 3 adet paskalya çöreğini sıralayın. Üzerine yumurta sarısı sürüp fındık serpin. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 30 dakika kadar pişirin..Afiyet olsun.

Mısırlı Yaz Çorbası, Buğdaylı Yaz Çorbası Tarifi

MALZEMELER
1 Çay Bardağı Sarı Yarma Mısır
1 Çay Bardağı Beyaz Yarma Mısır
1 Su Bardağı Buğday
300 Gr. Süzme Yoğurt
Dere Otu
Taze Nane
Tuz
Su
 YAPILIŞI
Mısırları yıkayın ve düdüklü tencereye koyun. Suyunu da ilave edip haşlayın. Buğdayı ayrı bir tencerede haşlayın Daha sonra hepsini bir tencereye alın. Süzme yoğurda az su, tuz koyup koyu bir ayran yapın. Haşlanmış olan mısır ve buğdayı delikli kepçe ile kaseye koyun. Üzerine ayranı ilave edin. Son olarak dere otu ve nane serpin. Afiyet olsun.

Saray Köftesi Tarifi

MALZEMELER
Yağsız kıyma (300 gram),
Soğan (1 adet),
Bayat ekmek içi (4 dilim ufalanmış)
Maydanoz (yarım demet )
Tuz (1 tatlı kaşığı),
Karabiber (1 tatlı kaşığı),
Sıvıyağ (yarım çay bardağı )
Sarımsak (1 diş),
Yumurta (1 adet )
sarmak için; baklava yufkası
 YAPILIŞI
 Bir kabın içine yağsız kıymayı koyun. Üzerine 1 diş sarımsağı ezerek ya da rendeleyerek ekleyip, ardından  ufalanmış ekmek içini koyun. 1 adet yumurta­yı karışımın üzerine kırın. Yarım demet  ince ince doğranmış maydanozu ekleyin. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ekleyin. 1 adet küçük boy soğanı rendenin ince tarafıyla rendeleyerek karışıma ilave edin.Tezgahın üzerine hazır şekilde satılan ince üçgen for­munda kesilmiş baklava yufkalarından 1 tanesini serin. Kenarlarına bir fırça ile yumurta sürün ve diğer bir üçgen yufkayı alarak yumurta sürdüğünüz kısmına denk getirerek üst üste koyun ve yapıştırın. Bu yufkanın da kenarlarına yu­murta sürün ve yine diğer kenarına başka bir yufka koyun. Bu şekilde 6-7 adet yufkayı yan yana koyarak ve yumurta sürerek birbirine sabitleyin. Hazırladığınız bu uzunlamasına yufkanın içine diğer tarafta hazırladığınız  malzemeyi boşaltın ve elinizle kenarlarını toparlayarak dışarı taşmasını engelleyin. Bu yufkayı kenarlarından tutarak uzunlamasına rulo şeklinde sarın ve yine yumurta sürülmüş kısımlarından yapıştırın. Bu şekilde elde ettiğiniz uzun  yufkanızı bir bıçak yardımıyla uzunlamasına 2′şer cm kalınlığındakesin. Kızgın Tavanın içine yarım çay bardağı sıvıyağ koyun ve kızdırın. Yağın içine kestiğiniz yufkalı köfte parçalarını yerleştirin. Bu şekilde arkalı önlü çevirerek  6-7 dakika boyunca kızartın. Köfteler pişip yufkalar kızarınca köfteleri maşa ile servis tabağına alın. Dilerseniz yanına garnitür koyup servis yapın.

Unsuz Kek Tarifi

Unsuz Kek
MALZEMELER
Bir su bardağı toz şeker
İki çay bardağı hindistan cevizi
İki tatlı kaşığı vanilya
Bir çorba kaşığı bal
6 adet yumurtanın sarısı
3 adet yumurta
3 kaşık kakao
 YAPILIŞI

Bir kabın içinde 6 yumurta sarısını, üç adet yumurtayı ve bir su bardağı şekeri çırpın. Balı, kakaoyu, vanilyayı ve hindistan cevizini ilave edin. Hepsini karıştırıp bir kalıba dökün. Kalıbı tepsiye koyun ve tepsiye az su dökün. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.

Unsuz Kurabiye, Antep Fıstıklı Kurabiye Tarifi

Unsuz Kurabiye
       MALZEMELER
  • 1 çay bardağı toz antep fıstığı ya da pirinç fıstık
  • 2 çay bardağı pudra şekeri
  • 1çay bardağı hindistan cevizi
  • 2 adet yumurtanın akı
 YAPILIŞI
 Tüm malzemeleri derin bir kaba koyup, yoğurun. 3-4 saat buzdolabında dinlendirin. ( ilk çıkardığınızda oldukça sert ve ufalanan bir hamur ama elinizle toplayıp yuvarladığınızda toplanan bir hamur olacak) Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın ve bir yüzlerini pudra şekerine bulayıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Üstlerine çay bardağının alt kısmı ile hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış 175 derece  fırında pişirin. Afiyet olsun.

Pastane Poğaçası Tarifi

Pastane Poğaçası
  MALZEMELER 
  1  kg un
  1 paket margarin
  3-4 yumurta
  1 paket yaş maya
  1 su bardağı zeytinyağı
  3 yemek kaşığı toz şeker  1 yemek kaşığı tuz
  1,5 çay bardağı ılık su
   İçi için : (Patatesli veya kıymalı da olabilir)
  2 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
    

 YAPILIŞI
Unu ortası boş kalacak şekilde bir kabın içerisine koyalım. Ortasına maya, şeker ve ılık suyu koyup, karıştıralım. Köpürmesini bekleyelim. Bu arada içi harcını hazırlayalım. Köpüren karışımın üzerine eritiğiniz margarin ile sıvı yağı, yumurtaları ve tuzu ekleyip, yumuşak bir hamur yapalım. Mayası gelsin diye 15 dk bekletelim. Daha sonra yumurtadan biraz daha büyük bezeler yapalım. Her bir bezeyi az açıp, içini koyalım ve istediğimiz şekli verip, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp 15 dakika oda ısısında tepsi mayası gelsin diye bekleyelim. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Cevizli Kete Tarifi

Cevizli Kete
   MALZEMELER
  2 çay bardağı süt,
  1 tatlı kaşığı toz şeker,
  2 çay kaşığı tuz,
  1 çorba kaşığı toz bira mayası,
  Aldığı kadar un.
  arasına sürmek için;
  2 kahve fincanı tereyağı,
  2 çorba kaşığı zeytinyağı,
  1 çay bardağı ceviz içi.
YAPILIŞI 
Bir kabın içinde mayayı ılık süt ile karıştırın. Üzerine şekeri ilave ederek mayalanması için bir süre bekletin. Daha sonra tuz ve unu ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerine ıslak bir bez örterek oda ısısında yaklaşık 45-60 dakika mayalanmaya bırakın. Mayası gelen hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayın. Her bir parçayı merdane ile açın. Bu arada, tereyağını eritin ve zeytinyağı ile karıştırın. Açılan her bir yufkayı yağlayın ve ceviz serpiştirin. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve kendi etrafında sararak gül şekli verin. Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak döşeyin. Önceden ısıtmış olduğunuz 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Lazanya Böreği Tarifi

Lazanya Böreği
MALZEMELER
Bir kutu düz lazanya (dikdörtgen)
2-3 yemek kaşığı tereyağı
300 gr kıyma
2 adet soğan
1 adet defne yaprağı
Bir tutam kekik, nane, karabiber
Yeteri kadar tuz
2 yemek kaşığı salça
1 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI
Soğanları yemeklik doğrayın. Kıyma ile beraber kavurun, 1 yemek kaşığı yağ, salça, nane, karabiber, kekik ilave edip bir iki defa karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Bu arada lazanyaları haşlayıp yağlayın. İçine kıymalı iç koyarak başlarını koparıp rulo şeklinde serin. Fırın tepsisine yerleştirin. Haşlama suyundan 1 su bardağı su  koyarak tepsinin ağzını alüminyum folyo ile kapatın. Orta ısılı öneceden sıtılmış fırında börekler yarı suyunu çekene kadar bekletip, fırından çıkarıp böreklere yumurta sarısı sürün. Tekrar fırına koyun. Kızaran börekleri çıkarıp sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Paçanga Böreği Tarifi

Paçanga Böreği
      MALZEMELER
  • 4 adet yufka
  • 150 gr. pastırma
  • 16 dilim kaşar peyniri (her börek için için 1 adet)
  • 3-4 adet domates
  • 3 adet sivri biber
  • 1,5 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yumurta sarısı
  • Çörek otu
  • Susam
YAPILIŞI
Domatesin kabuklarını soyarak küp küp doğrayın. Biberleri de doğrayıp 2 kaşık yağda domatesler suyunu çekene biberle birlikte soteleyin.. Pastırmaların çemenlerini ayırın.Yufkaları üst üste koyarak 4 eşit parçaya bölün. Toplamda 16 parça olacak. Su ve sıvıyağı geniş bir kasade çırpın. Daha sonra yufkayı tezgaha serin. Su ve yağ karışımından yufakanın üzerine sürün. Yufkanın geniş tarafına 1 dilim pastırma, bir dilim kaşar peyniri ve pişirdiğiniz domatesli sostan bir miktar koyarak yufkanın iki ucunu içe kapatıp sarın. (sigara böreği gibi sarın ) Börekleri yağlanmış fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ya da çörek otu serperek önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında pişirin. Daha sonra domates, salatık vb. salata malzemeleriyle servis tabağına koyun. Afiyet olsun.

Patates Püresi Tarifi


Patates Püresi
MALZEMELER
Beş adet patates
Bir buçuk su bardağı süt
İki yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI
Bir tencereye tereyağımızı koyup eritelim, üzerine haşlayıp soyduğumuz patateslerimizi ekleyip, patatesleri ezerek karıştıralım. Karışımımızın üzerine soğuk sütümüzü ilave edip, karıştıralım. Ocak üzerinde sütümüz ısınmaya başladığı zaman, pürenin kıvamı gelmeye başlayacak bu arada yeteri kadar tuz atalım. Eğer pürenizin katı olmasını istiyorsanız, ocakta fazla tutun. Ama daha sıvı olmasını tercih ediyorsanız, ocaktan hemen alın. Patates üzerine az karabiber serperek sıcak servis yapalım.

Sebzeli Tavuk Rulo, Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi

Sebzeli Tavuk Rulo Tarifi
     MALZEMELER
       3 adet tavuk göğsü (inceltilmiş)
       2 çay bardağı garnitür
       Tuz
       Karabiber
       Kekik
       Sıvı yağ
YAPILIŞI
Yağlı kağıdı fırın tepsisine serip, tavuk parçalarını yağlı kağıtın üzerine yerleştirin. İster tek tek, isterse yanyana koyup bütün rulo yapabilirsiniz. Serdiğiniz tavukların üzerine biraz sıvı yağ sürüp, tuz ve bahararat serpin. Daha sonra garnitürü bir ucuna uzunlamasına yayarak sıkıca sararak rulo yapın. Üzerine tekrar sıvı yağ sürün ve baharat serpin. Tavuk ruloyu yağlı kağıtla sararak 180 dereceli fırında yarım saat kadar pişirin. Daha sonra yağlı kağıdı açarak tekrar fırında üzerini kızartın. Daha sonra dilimleyerek yanında patates püresi yada beyaz pilavla servis yapın.

Elmalı Yufka Tatlısı, Elmalı Rulo Tarifi

Elmalı Rulo Tarifi
      MALZEMELER
  • 2 adet yufka
  • 6 adet elma
  • 2 tatlı kaşığı tarçın
  • 7 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 8 yemek kaşığı dövülmüş ceviziçi
  • Pudra şekeri (üzeri için)
 
       YAPILIŞI
       Elmaları yıkayıp soyun, rendeleyip bir tavaya alın. Elmalara şekeri de ekleyip suyunu bırakıp çekene kadar pişirin. Elmalar pişince tarçını ve ezilmiş cevizleri ekleyin. Yufkayı tezgaha serin. Terayağı eritip yufkayı fırçayla yağlayın.(tereyağdan bir miktar üzeri için ayırın.) Hazırladığınız elmalı içi yufkanın ortasına yayın. Yufkayı rulo şeklinde sarın. Ayırdığınız tereyağı rulonun üzerine sürün. Üç parmak kalınlığında keserek önceden ısıtılmış 180 derceli fırında kızarana kadar pişirin. Fırından aldığınız elmalı sarmaların üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. ( bu ölçüler ile iki tepsi oluyor, siz dilerseniz yarım ölçü kullanıp yapabilirsiniz )

Bulgur Köftesi, Fellah Köftesi Tarifi

Fellah Köftesi
MALZEMELER
2 su bardağı köftelik bulgur
2 adet yumurta
2 çay bardağı su
3-4 kaşık  un
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
 Sos malzemesi için;
3 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 diş sarımsak
Yoğurt
Kişniş, pulbiber, tuz
Üzeri için; maydanoz, nane

YAPILIŞI
 Bulguru ayıklayıp, köfteyi yoğuracağınız kaba koyun. Tuzunu ve 2 bardak suyu ekleyip bulgurun şişmesini bekleyin. Köfteyi yoğurmaya başlamadan önce derin bir kaba su koyarak yanınızda bulundurun. Daha sonra diğer köfte malzemelerini ekleyip azar azar su ilavesi ile köfteyi, dağılmayacak hale gelene kadar yoğurmaya başlayın. Dağılmayacak kıvama gelince köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp elinizde yuvarlayın. Bu arada elinizi ara sıra yanınızdaki suya batırıp ıslatın. Fındık boyundaki köfteleri elinizle yuvarlayıp parmağınızla ortasına hafifçe bastırıp minik çukur oluşturun. Tüm köfte malzemesi bu şekilde bitine kadar aynı işlemi tekrarlayın. Derin bir tencereye su koyup kaynatın. Yeteri kadar tuz atıp hazrıladığınız köfteleri kaynamakta olan suya atıp yaklaşık 10-15 dakika köfteler yumuşayıncaya kadar pişirin. Pişen köfteleri delikli süzgeçle süzüp tabağa alın. Sosunu hazırlamak için tereyağı tavada eritin. Salça ve baharatları ilave edin. Servis tabağına aldığınız köftelerin üzerine önce sarımsaklı yoğurdu sonra üstüne sosunu döküp, ince doğranmış maydonuzu serpiştirip sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Alman Pastası, Çikolatalı Alman Keki Tarifi

Çikolatalı Alman Keki Tarifi
     MALZEMELER
  • 3-4 su bardağı un
  • 4 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kaynar su
  • 80 gr. bitter çikolata
  • 1 su bardağı süt
  • 200 gr. tereyağı
  • 2 çay bardağı toz şeker
  • 1 pk. vanilya
  • 1 pk. kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
 Üzeri için;
  •    1 yemek kaşığı tereyağı
  •    6 yemek kaşığı krema
  •    1 çay bardağı hindistan cevizi
  •    Yarım su bardağı ceviz içi
  •    Yarım su bardağı toz şeker
 YAPILIŞI
Bir cezvede sütü kaynatıp limon suyunu ilave edin, sütün kesilmesini sağlayın. Süt bir kenara alın.Bir tavaya tereyağı ve çikolatayı alıp yağ ve çikolata eriyene kadar kısık ateşte karıştırın. Oda sıcaklığındaki yumurtaları ve toz şekeri mikserle çırpın. Çırpılmış yumurtaya sıcak suyu, kesilmiş sütü, tereyağı çikolata karışımını ekleyip mikserle karıştırın. Elenmiş unu ve diğer malzemeleri de ekleyerek topak kalmayacak şekilde karıştırın. Keki yağlanmış yağlanmış kek kalıbına alın. Önceden ısıtılmış 170 dereceli fırında kapağını açmadan pişirin.
Üst sosunu hazırlamak için;
Şeker ve tereyağını küçük bir tavaya alın ve kısık ateşte eriyinceye kadar karıştırın. Daha sonra kremayı ekleyip ocaktan alın. Hindistan cevizi ve ceviz içini ilave edip karıştırın. Karışımı kalıptan çıkardığınız kekin üzerine yayıp ve servis yapın. Afiyet olsun.

Kandil Simidi Tarifi

Kandil Simidi
     MALZEMELER
  • 125 gr. tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvıyağ
  • 3 kaşık su
  • 1 yumurta (sarısı içine)
  • 2 tatlı kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Aldığı kadar un
  • Susam
  • Tuz
YAPILIŞI
Oda sıcaklığında yumuşayan margarini bir kaba alıp, tüm malzemeleri ekleyelim. Yalnız yumurtanın akını ayıralım.Aldığı kadar un ilave edip yumuşak bir hamur elde edelim. Daha sonra küçük küçük simit şeklinde, ya da iki parmak kalınlığında rulo yaparak bıçakla yine iki parmak kalınlığında keselim. Hazırladığımız simitleri önce yumurta akına daha sonra susama batırıp fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında  hafif kızarana kadar pişirelim.

Nohut Salatası Tarifi

Nohut Salatası
MALZEMELER
1,5 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet domates
1 adet salatalık
4 adet salatalık turşusu
Maydonoz
1 adet kuru soğan
1,5su bardağı kaşılık garnitür
Limon
Zeytinyağı
Dereotu, tuz
YAPILIŞI
Nohutları bir gece önceden ayıklayıp sıcak su ile ıslatın. Daha sonra düdüklü tencerede haşlayın.Haşlanmış nohutlarınızı karıştırma kasesine alın ve içine garnitürü ekleyin. Diğer malzemelerin tamamını ince ince kıyın onları da kaba alın. Limon,tuz ve zeytinyağı ekleyerek güzelce karıştırın. İster küçük kaselerde istersenizde pilav ile birlikte servis yapın. Afiyet olsun.

Haşhaşlı Çörek Tarifi

Haşhaşlı Çörek
     MALZEMELER
  • 2 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 paket yaş maya(40 gr.lık)
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1,5 yemek kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 4,5 su bardağı un
  • iç malzemesi:
  • 150 gr.tereyağ veya margarin(yumuşak)
  • 350 gr.çekilmiş haşhaş
  • 5 yemek kaşığı tahin
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 2/3 su bardağı sıvıyağ veya zeytinyağ
  • Üzeri için:
  • 1 yumurta sarısı+ 1 tatlı kaşığı sıvıyağ

 YAPILIŞI
Mayayı ılık suda eritin. Yoğurma kabına süt,sirke,tuz ve unu ekleyerek hamuru yoğurun. Ilık bir yerde üzeri kapalı 15 dk. kadar mayalandırın. Tezgaha alıp hamuru 10 eşit parçaya bölün.Her birini servis tabağı büyüklüğünde açın üzerine 10'a böldüğünüz tereyağın 1 parçasını sürüp haşhaşlı içten yayın. Her bir hamuru üst üste yağlayın.Haşhaşlı karışımı sürünce elinizle hamurun üzerine elinizle bastırarak, hamuru altından çektirip 50-60 cm'e büyütün. Rulo yapıp çamaşır sıkar gibi burun. (ruloyu kek kalıbınızın içine dolanacak kadar çektirin) Yağlanmış büyük bir kek kalıbına hamuru yerleştirin. Hamuru kek kalıbında 15-20 dk. bekletin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirin.

Bezelyeli Makarna Sosu Tarifi

Bezelyeli Makarna Sosu
MALZEMELER
1 adet konserve bezelye
2 adet kırmızı dolmalık biber
1 adet soğan
1 diş sarmısak
3  tatlı kaşığı domates salçası
1 kutu hazır soyulmuş doğranmış domates
2 tatlı kaşığı biber salçası
Tuz ve karabiber
Margarin veya zeytinyağı
YAPILIŞI
Önce küçük küçük doğranmış soğanı biraz margarinde veya zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra küçük küçük doğranmış kırmızı dolmalık biberi ve sarımsağı içine atıp birlikte kavurmaya devam edin. Suyunu süzdüğünüz bezelyeleri de içine ilave edin. Domates ve biber salçasını da içine ilave edin. Sonra hazır soyulmuş doğranmış domatesleri suyu ile birlikte içine ilave edin. Biraz tuz ve karabiber atın ve biraz karıştırın. Suyu az gelirse biraz ılık su ilave edin sonra tencerenin kapağını kapatın ve az pişirin. |

Sebzeli, Tavuklu Makarna Tarifi

Sebzeli Tavuklu Makarna
MALZEMELER
•    1 paket makarna
•    250 gr bezelye
•    Yarım çay bardağı ayçiçek yağı
•    1 adet haşlanmış tavuk göğüs eti
•    3 adet havuç
•    1 adet kuru soğan
•    Tuz
•    Karabiber, 3 kaşık tereyağ

YAPILIŞI
Bezelye, tavuk eti ve havuçları ayrı ayrı haşlayın.  Bir tencerede suyu kaynatın. İçine tuz, çok az sıvıyağ ve makarnaları ilave edip 15 dakika haşlayın. Haşladığınız makarnaları soğuk suyla soğutup süzün ve süzdükten sonra geniş bir kaba alın. Tavaya tereyağı ve halka halka doğranmış soğanlarınızı ekleyin ve 1-2 dakika soteleyin. Haşlanmış tavuk gögüslerini küçük parçalar halinde didikleyin, doğranmış havuç ve bezelye ile birlikte soğanlara ekleyip tuz ve karabiber ile lezzetlendirin. 5-6 dakika daha soteleyip, makarnanızın üzerine dökerek servis edin.

Pudingli Kurabiye, Sürpriz Kurabiye Tarifi

Pudingli Kurabiye
MALZEMELER
1 paket kakaolu puding
3 su bardağı süt
125 gr margarin
2 su bardağı un
2  yemek kaşığı yoğurt
1  kabartma tozu
1 şekerli vanilin

3-4 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI
Kakaolu pudingi 3 su bardağı sütle pişirip, soğutun. Kurabiye hamuru için; oda sıcaklığında yumuşamış margarini, unu, kabartma tozunu, yoğurdu, pudra şekerini ve şekerli vanilini ilave edin. Kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. 15 dakika buzdolabında bekletin
Hamurdan küçük parçalar koparıp, elinizde açın ve ortasına 1 kaşık puding koyup, hamuru kapatın. Kurabiyeleri yağlanmış tepsiye dizip, 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirin. Soğuyunca üzerine pudra şekeri serperek, servis yapın. Afiyet olsun.

30 Ağustos 2012 Perşembe

Damla Çikolatalı Kurabiye Tarifi

Damla Çikolatalı Kurabiye

MALZEMELER

125 gr margarin
1 su bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
yarım kg un
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı damla çikolata
1 adet rendelenmiş limon kabuğu

  YAPILIŞI
Margarini oda sıcaklığında bekletip yumuşamasını sağlayın. Margarin ile pudra şekerini derin bir kaba alıp birbirleriyle özleşene kadar yoğurun. Yumurta ve rendelenmiş limon kabuğunu ekleyip karıştırın. Un ve kabartma tozunu eleyip, kaptaki karışıma damla çikolatayla beraber ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp kalıba yerleştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, üzeri hafifçe pembeleşene kadar pişirin. Ilındıktan sonra servis yapın.
NOT: Kurabiyeleri, ılıkken çöp şişlerin ucuna saplayarak farklı bir sunum elde edebilirsiniz.

Sıcak Çikolatalı Kek Tarifi

Sıcak Çikolatalı Kek
MALZEMELER
20 çorba kaşığı tereyağ
300 gr bitter çikolata
8 çorba kaşığı toz şeker
12 çorba kaşığı un
6 adet yumurtanın sarısı
4 adet yumurta
1 paket vanilya
kakao
Sos için: 400 ml süt
yarım çay kaşığı vanilya
3,5 çorba kaşığı toz şeker
4 adet yumurtanın sarısı
YAPILIŞI
Öncelikle sosu hazırlamak için, sütün içinde toz şekeri eriterek kaynatın. Ocaktan almaya yakın, yumurta sarılarını ekleyip, iyice karıştırın. Daha sonra tencereyi ateşten alıp, vanilyayı ekleyin ve karıştırın. Sosu soğuması için bir kenara alın. Kek için, un, şeker ve yumurta sarılarını karıştırın. Daha sonra yumurtaları ve vanilyayı ilave edin. Çikolata ve tereyağını ayrı kaplarda eritin. Malzemeye ilave edin. Küçük kalıpları yağlayın. Kakao serpin. Karışımı kalıplara dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dk pişirin. Sosla birlikte sıcak olarak servis yapın.

Kakaolu Kurabiye Tarifi

Kakaolu Kurabiye Tarifi
MALZEMELER
2 tane yumurta
yarım çay bardağı şeker
1 çay bardağı sıvıyağ
3 çay bardağı un
2 çorba kaşığı kakao
2çorba kaşığı nutella
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Üzerine: Pudra şekeri
YAPILIŞI
 Bir kaba, yumurtaları kırın. Üzerine şekeri, sıvıyağı ve kakaoyu ekleyip, çırpma teli ile çırpın. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı eleyin. İki kaşık nutellayı ekleyelim, kıvama gelene kadar yoğuralım. İstediğimiz şekilleri vererek yağlanmış fırın tepsisine dizelim. 175 derecelik ısıda yaklaşık 25 dakika pişirelim. Piştikten sonra, üzerine pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun.

Cevizli Kalburabastı Tarifi

Cevizli Kalburabastı Tarifi
MALZEMELER
1,5 çay bardağı süt
2 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı karbonat
Aldığı kadar un
1 çay bardağı kıyılmış ceviz
1 adet yumurtanın sarısı
Şerbeti için: 2 su bardağı toz şeker
2 su bardağı su
yarım limonun suyu
Üzerine: Dövülmüş ceviz
YAPILIŞI
Süt, sıvıyağ ve karbonatı derin bir kaba alıp, üzerine aldığı kadar un ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler koparıp, rende üzerinde yassılaştırın. Ortasına bir parça ceviz koyup, hamuru bohça kapatır gibi kenarlarından kapatın ve rendenin üzerinden alın. Diğer bezelerede aynı işlemi uygulayın. Yağlanmış fırın tepsisine, içli hamur bezelerini, kapatılan kısmı alta gelecek şekilde dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. Orta ısılı fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirin. Şerbeti için, toz şekeri ve suyu kaynatın. Yarım limonun suyunu sıkıp, 1-2 taşım kaynatın. Koyu şerbet kıvamı aldığında ocaktan alın. Pişen soğuk tatlının üzerine şerbeti gezdirin. Şerbeti çektikten sonra üzerine ceviz serperek servis yapın.

Tulumba Tatlısı Tarifi

Tulumba Tatlısı
MALZEMELER
•    1 su bardağı sıvıyağ, 1 su bardağı yoğurt
•    4 su su bardağı un, 1 su bardağı ılık süt
•    2 adet yumurta,  kabartma tozu

Şerbeti için:
•   1 kg şeker
•   1,5 kg su
•    1/2 limon suyu

YAPILIŞI
Su ve şekeri bir kaba alıp kaynatın. Şerbet  kıvamını alınca içine limonu sıkıp soğumaya bırakın. (şerbet çok kaynarsa şekerleniyor) Ayrı bir yoğurma kabına tüm malzemeleri ekleyip cıvık bir hamur yoğurun. Hamuru 15-20 dk bekletin. Daha sonra hamuru varsa tulumba tatlısı kalıbına doldurun. Yada kremşanti sıkma kalıbını kullanarak da yapabilirsiniz. Fakat ucuna tırtıklı uç takmayı unutmayın. Derin bir tencere yada tavaya bolca sıvı yağ koyup içine küçük boyda hamurları sıkın. Bir elinize de makas alıp sıktığınız hamurları alarken küçük küçük kesin. ( en önemli nokta yağın soğuk olması gerekiyor ve çok fazla hamur sıkmayın)  Eğer sıkışık olursa kabardıkları için birbirlerine yapışır ve hamur kalırlar. Daha sonra ocağa koyup kızartın kızaran hamurları yağın içinden alıp hemen soğuk şerbet tenceresinin içine atın. Şerbetini çeken tatlıları bir tabağa alın ve kalan hamurları da bu şekilde kızartıp şerbetleyin. ( burada püf noktalar, soğuk yağda kızartmaya başlayacaksınız ve az kızartmayın çünkü şerbete girince rengi açılıyor, az kızarınca tatlı kırmızı renkli olmuyor)

Şehriyeli Tavuk, Mısırlı Tavuk Salatası Tarifi

Şehriyeli Tavuk Salatası
MALZEMELER
•    2 adet tavuk göğüs eti
•    2 kutu konserve mısır
•    2 su bardağı şehriye
•    Yarım demet maydanoz
•    Yarım demet dereotu
•    4 adet taze soğan
•    4-5 adet kornişon salatalık turşu
•    3 yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 adet limon
•    2 yemek kaşığı sıvı yağ, tuz, karabiber

 YAPILIŞI
Tavuk etlerini haşlayıp,  küçük parçalara ayırın. Şehriyeyi sıvıvağ koyduğunuz tencerede az kavurun rengi kızarsın, sıcak su ekleyip pilav gibi demleyin ve tavuk etine ilave edin. Taze soğan, maydanoz ve dereotunu ince kıyarak karışıma ekleyin. Mısır ve doğranmış turşu ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın. Zeytinyağı, tuz, karabiber ve limon suyunu ekleyip iyice karıştırın. Servis tabağına alın.

Çikolatalı Badem Ezmesi Tarifi

Çikolatalı Badem Ezmesi
MALZEMELER
•    1 paket bitter çikolata
•    400 gr badem
•    1,5 çay bardağı toz şeker
•    2 çay bardağı su

YAPILIŞI
Önce  bir tencerenin içine su ve şekeri ilave edip kaynamaya bırakın kaynadıktan sonra ocaktan alın soğusun. Bademleri ılık suya koyun. 5 dk bekledikten sonra kabuklarını soyun ve bademleri mutfak robotunda un haline gelene kadar çekin. Ilıyan şerbete un haline getirdiğiniz bademleri azar azar ekleyerek çırpın. Mutfak robotundan çıkartıp elinizle yoğurun, hamurdan dilediğiniz gibi şekiller yapıp şekillendirin. Çikolatayı benmari usulü eritin. Buzdolabında  2-3 saat beklettikten sonra çikolatayı üzerine döküp çikolatanın donması için tekrar buzdolabına alın 10-15 dk sonra çıkartıp servis yapın.

Bardak Böreği Tarifi

Bardak Böreği
MALZEMELER
125 gr eritilmiş margarin
1 adet yumurta
1,5 su  bardağı süt
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un
İç harcı için; 
3-4 adet haşlanmış patates
3-4 dal taze soğan
1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
7-8  dal ince kıyılmış maydanoz
1 çay kaşığı fesleğen
Toz kırmızıbiber
Tuz
Üzeri için;
1 adet yumurtanın sarısı
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
Haşhaş tohumu ya da susam
YAPILIŞI
Derin bir kaseye eritilmiş ve ılınmış margarini alın. İçine yumurta, süt, karbonat, tuz ve unu ilave edip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini nemli bir bez ile kapatarak 20-25 dakika kadar dinlendirin. Bu arada iç harcını hazırlayın. İç harcı için patatesi yıkayıp, soyun ve rendeleyin. İnce kıyılmış taze soğan, beyaz peynir, maydanoz, fesleğen, toz kırmızıbiber ve tuzu ilave edip, karıştırın. Dinlenmiş hamuru 2 eşit parçaya ayırın. Bir adet parçayı tepsi büyüklüğünde yarım cm kalınlığında açın. Üzerine patatesli iç harcı yayın. Diğer bezeyi de açıp harcın üzerine yayın. Geniş bir su bardağının ağzıyla yuvarlaklar kesin. Kesilen parçaları yağlanmış fırın tepsisine koyun. Üzerine yumurta sarısı ve sıvıyağı çırpıp, sürün. Haşhaş tohumu ya da susam serperek önceden ısıtılmış 185 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Çin Böreği Tarifi

Çin Böreği
MALZEMELER
1 Adet büyük soğan
1 Adet havuç
100 gr. taze fasulye
100 gr. lahana
2 Diş sarımsak
2  Adet tatlı kırmızı biber
2 Adet tatlı yeşil biber
2  Adet yufka
1 Kahve fincanı soya sosu
1 Çay bardağı galeta unu
1 Adet yumurta
5 Yemek kaşığı sıvı yağ
Kızartmak için sıvı yağ
YAPILIŞI
Soğan, sarımsak ve tüm sebzeleri yıkayıp soyun,sonra ince ince kıyın. Sıvı yağı tavada kızdırın ve sebzeleri hafifçe ölünceye kadar soteleyin. Soya sosunu ekleyerek suyunu çekinceye kadar kısık ateşte pişirmeye devam edin. Pişen sebzeleri soğuması için kenara alın ve birinci yufkayı tezgaha sererek 12 parçaya ayırın. Yufkaları, sebzeli iç harcını koyarak kalınca sarın.Sonra ikinci yufkayı sarın. Bir kaba yumurtayı kırın ve çırpın. Börekleri önce çırpılmış yumurtaya, sonra da galeta ununa bulayın. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın. Üzerine havlu kağıt serili bir tabağa alın. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet Olsun

Kuymak, Mıhlama Tarifi

Kuymak, Mıhlama Tarifi
MALZEMELER
1 su bardağı mısır unu
100 gr. tereyağı
150 gr.  dil peyniri yada tel peynir
1 su bardağı sıcak su
tuz
YAPILIŞI
Tereyağı tencerede eritildikten sonra üzerine mısır unu ilave edilir ve kısık ateşte kavrulur. Un pembeleşmeye başladığında kaynamış sıcak su ilave edilerek su ile bir miktar pişmesi sağlanır. Katılaşmaya başlayınca peynir de ilave edilir ve 5-6 dakika tahta kaşıkla karıştırılarak malzemelerin iyice karışması sağlanır. Peynir tuzlu ise tuz ilave edilmez.( Servis yaparken üzerine az karabiber ekebilirsiniz)Sonra sıcak servis yapılır. Afiyet olsun.

Şakşuka Tarifi

Şakşuka Tarifi
MALZEMELER
3 adet  patlıcan
4 adet patates
3 adet havuç
1 adet kabak
3 adet biber
4 adet domates
2 diş sarımsak
1 kase yoğurt
sıvıyağ
tuz
YAPILIŞI
Patlıcanı, patatesi, havucu, kabağı ve biberi yıkayıp küp olarak kesin.Tavada sıvıyağı kızdırıp ilk önce patatesleri, daha sonra patlıcan, havuç, kabak ve biberi kızartın. Sosu için tavaya sıvıyağı ve sarımsağı koyup, soteleyin. Sotelendikten sonra doğranmış domatesleri ilave edip soteleyin. Serrvis tabağına kızarmış sebzeleri alın. Üzerine domates sosu dökün. Domates sosun üzerine yoğurt ilave edip servis edin. Afiyet olsun

Makaron Tarifi

Makoron Tarifi
MALZEMELER
•    1 çay bardağı pudra şekeri
•    1 çay bardağı  file badem
•    15 gr. şekersiz kakao
•    2 adet yumurtanın akı
•    3 kaşık toz şeker
Çikolatalı Ganaj İçin:
•    150 gr. bitter çikolata
•    2 kaşık tereyağı
•    Yarım su bardağı krema
YAPILIŞI  
Bir tencereye kremayı alıp, kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtın. Çikolata parçalarını ilave edip eriyene kadar karıştırın ve soğumaya başladığı zaman tereyağını karıştırıp pürüzsüz kıvama gelene kadar karıştırın. Çikolatayı tekrar soğumaya bırakın. Pudra şekeri, file badem ve kakaoyu mutfak robotunda un haline getirin. Yumurta aklarını mikserin önce orta ayarında çırpıp, sonra hızını arttırarak 5 yemek kaşığı toz şekerini azar azar ekleyin. Pürüzsüz hale gelinceye kadar çırpmaya devam edin ve kakaolu karışımın yarısını eleyerek ekleyip tahta kaşık ile karıştırın. Hamuru sıkma torbasına alıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak sıkın. Fırın tepsinizi tezgahınıza birkaç defa vurun.  Bu işlem sonrasında makaronların üzeri biraz kuruyuncaya kadar yaklaşık bir saat kadar bekletin. Daha önce 175 °C ayarlamış olduğunuz fırında 10 dk. pişirin  Pişen iki makaron arasına hazırladığınız çikolata ganajı sürerek birbirine yapıştırıp servis yapın. Afiyet olsun.

Fırın Poşetinde Tavuk Tarifi

Fırında Tavuk Tarifi
MALZEMELER
•    1 adet orta boy bütün tavuk
•    6-7 adet ufak patates
•    1 adet fırın poşeti
•    1 tatlı kaşığı un
Sosu için
•    2 yemek kaşığı tavuk baharatı
•    1,5 tatlı kaşığı salça
•    1 su bardağı soğuk su
•    tuz
 YAPILIŞI
Tavuğu yıkayıp, temizleyin ( ister parçalara ayırın, isterse bütün koyun). Patateslerin kabuklarını soyup, yıkayın ve ikiye yada üçe bölün. Sosun tüm malzemelerini bir kabın içerisinde karıştırıp bütün tavuğun her yerini bulayın. Patatesleri de bu soslu kabın içine atın ve onları da bu sosla harmanlayın. Fırınınızı 200 dereceye getirin. Fırın poşetinin içine unu boşaltın ve poşetin iç kısmının her yerine bulaşmasını sağlayın. Tavuğu bacakları üste gelecek şekilde poşetin içerisine yerleştirin. Patatesleri de etrafına yerleştirin. Poşetin telini sıkıca kapatın. Poşetin üst kısmında iğneyle 5-6 adet delik açın. Önceden ısıttığımız fırında  45-60 dakika pişirin. ( isteğe bağlı havuç, bezelye, biber, domates gibi farklı sebzeler de ekleyebilirsiniz )

Çikolatalı Halka Tatlısı Tarifi

Halka Tatlısı Tarifi
MALZEMELER
•    1,5 çay bardağı un
•    3-4 adet yumurta
•    1 ya da 1,5 çay bardağı toz şeker
•    yarım su bardağı kakao
•    1 adet limonun rendelenmiş kabuğu
•    1 çorba kaşığı kabartma tozu
Şerbeti İçin
•    1 su bardağı toz şeker
•    1 su bardağı su
Sosu İçin
•    100 gr bitter çikolata
•    yarım çay bardağı süt
YAPILIŞI
Şeker ve yumurtaları mikserle çırpın. Şeker eriyince elenmiş un, rendelenmiş limon kabuğu, kabartma tozu ve kakaoyu ekleyin ve biraz daha karıştırın.  Ortası delik bir kek kalıbını yağlayıp, yapışmasın diye az un sepeleyin ve kek malzemesini dökün. 170 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirin. 1 su bardağı tozşekerle suyu kaynatın. Soğuyunca fırından aldığınız tatlının üzerine gezdirin. Tatlıyı servis tabağına alın. Ayrı bir yerde çikolatayı sütle birlikte cam bir kaseye koyun. Sıcak su dolu bir kabın içinde cam kaseye koyduğunuz çikolatayı benmari usulü eritin. Tatlının üzerine gezdirip bir kaç saat dinlendirin.

Mengen Çorbası Tarifi

Mengen Çorbası
MALZEMELER
4-5 yemek kaşığı bulgur
2 yemek kaşığı domates salçası
1 kaşık biber salçası
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
2-3 su bardağı et suyu
Tuz, nane, pul biber
YAPILIŞI
Pilavlık bulguru yıkıyoruz ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip ve pişirmeye koyuyoruz. Sonra tencereye tereyağını koyup, ince ince soğanı doğruyoruz ve 4-5 dakika kavuruyoruz. Unu ilave edip bir iki defa karıştırıyoruz. Ardından nane, pul biber,tuz ve salçaları ilave ediyoruz ve karıştırdıktan sonra soğuk suyu ve et suyunu, diğer tarafta pişirmiş olduğumuz bulgurun içine ekliyoruz. Kaynatarak kıvamını alınca servis yapıyoruz.

Lorlu Kurabiye Tarifi

Lorlu Kurabiye
MALZEMELER
2 kaşık margarin veya tereyağı
150-200 gram tuzsuz lor peyniri
3 çay bardağı un
1,5 çay bardağı pudra şekeri
1 adet yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
YAPILIŞI
Pudra şekerini 2 kaşık margarin ile iyice ezelim. Daha sonra 1 adet yumurtanın beyazını da ilave edelim. İçerisine önceden ufaladığımız  lor peynirini de katıp, tamamını iyice ezerek karıştıralım. Vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyip, yoğuralım. Küçük parçalar koparıp yuvarlak şekil verelim. Sonra yağlı kağıt serili tepsiye dizelim ve üslerine yumurta sarısı sürelim. 175 derecelik fırında yaklaşık 25 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Mantar Kurabiye Tarifi


Mantar Kurabiye
MALZEMELER
* 1 paket margarin
* 2 tane yumurta
* 1 çay bardağı pudra şekeri
* 2 çay bardağı un
* 200 gr mısır nişastası
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* kakao
YAPILIŞI
 Karıştırma kabına, unu alalım ortasını açıp oda sıcaklığındaki margarini ilave edelim. Sonra yumurtayı kıralım, pudra şekerini ilave edelim. Mısır nişastasını, vanilyayı ve kabartma tozu  ilave edelim. Kıvama gelene kadar yoğuralım. Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım, elimizle yuvarlayalım yağlanmış fırın tepsisine dizelim. Küçük bir şişe kapağı ile hamurlarının üzerine bastırıp kapak şekli verelim, kenarlarına kakao serpelim. 175-180 derece fırında hafif pembeleşene kadar  pişirelim. Çıkarınca servis yaparken üzerine pudra şekeri serpelim. Afiyet olsun.

Damla Çikolatalı Diyet Kurabiye Tarifi

Damla Çikolatalı Diyet Kurabiye
MALZEMELER
2 tane yumurta
1çay bardağı  tozşeker
1 çay bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
2 çay bardağı kepekli un
1 p. kabartma tozu
1 p. vanilya
3 yemek kaşığı damla çikolata
YAPILIŞI
Yoğurma kabına yumurtaları kıralım, sıvıyağı ve şekeri alıp elimizle biraz karıştıralım. Daha sonra kakao, un, kabartma tozu, vanilya ve çikolatayı ilave edip yoğuralım. Ellerimizi hafif yağlayarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. Yuvarlayarak şekil verelim. Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizelim. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında pişirelim.  Afiyet olsun.

Muhammara Tarifi

Muhammara Tarifi
MALZEMELER
* 3 Su Bardağı Çekilmiş Ceviz İçi
* 1 Dilim Bayat Ekmek İçi
* 1/2 Demet Maydanoz
* 2 Diş Sarımsak
* 2-3 Dal Taze Soğan
* 2 Çorba Kaşığı Tahin
* 4-5 Kaşık Zeytinyağı
* 1/2 Limon suyu
* Karabiber,Kırmızı Tozbiber,Tuz

YAPILIŞI
Taze soğan ve maydanozu yıkayıp, ince ince kıyın. Sarımsağı ezin. Daha sonra ceviz içi, ıslatılmış bayat ekmek, maydanoz, taze soğan ve sarımsağı ekleyin. Zeytinyağı, tahin, limon suyu, tuz, karabiber ve kırmızı toz biber ilave edip çatalla iyice ezin. Salata veya meze olarak servis yapın. Afiyet olsun.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız